Главният прокурор е сезиран за 20 забавени одита, включени в годишната

...
Главният прокурор е сезиран за 20 забавени одита, включени в годишната
Коментари Харесай

Сметната палата дава на главния прокурор забавени одита за 1 млрд. лева ВИДЕО

Главният прокурор е сезиран за 20 забавени одита, включени в годишната програма  на Сметната палата за интервала 2016-2021 година, които се отнасят за одитиран интервал от 4 до 8 години обратно.

Това заяви ръководителят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева в изявление пред Българска национална телевизия. Забавянето не е разрешило на одитната институция да реши в точния момент законосъобразното управлание на обществени средства на стойност над 1 милиард лева Грънчарова уточни, че главната причина за бавенето на отчетите са закъснели или непредставяни правни мнения от Правна дирекция, която е подчинена директно на ръководителя. Това се е случвало макар многократните докладни мемоари на отрасловия заместник- председател до тогавашния председател Цветан Цветков.
-->
Грънчарова бе безапелационна, че в случай че Цветков  пристигна на следващия ден в 9 часа и изиска да влезе в кабинета на шефа на Сметната палата, той няма да бъде позволен. Тя  припомни, че откакто се е произнесъл Конституционният съд по дело № 5, като е решил, че освобождението на Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата е противоконституционно,  има ново решение на Народното събрание от 7 юли 2023 година, с което се дефинира изпълняващ длъжността ръководител да бъде Горица Грънчарова-Кожарева до избора на непрекъснат.  „ България е парламентарна република и е въпрос на институционална просвета уважението, което изискуем на Народното събрание и неговите актове “, посочи  тя.

Грънчарова сподели още, че не е търсила поддръжка от депутатите от ГЕРБ и ПП-ДБ, които в петък гласоподаваха това решение. То бе подкрепено в пленарна зала с вота на 161 национални избраници от общо дали своят вот 168. " Това е правен проблем, той се взема решение по юридически метод. Не с търсене на поддръжка от политиците ", безапелационна бе тя.

Макар че Конституционният съд се произнесе, че процедурата по освобождението на Цветан Цветков е в несъгласие с Конституцията, това не значи, че той би трябвало да бъде възобновен автоматизирано на поста си. 

" Решението на Народно събрание за това е невалидно, само че то няма възстановителна мощ, сходно на правосъдните решения при нелегално уволняване, още повече че мандатът на Цветков беше изминал все още на освобождението му. Отговор за това какво следва след произнасянето на Конституционен съд – ще се върне ли Цветан Цветков отпред на Сметната палата, или не, дължи Народното събрание. Законът за Конституционния съд (чл. 22, алинея 4) го задължава да уреди правните последствия от противоконституционния си акт ", разяснява правният портал Lex.bg. В крайва сметка с решението си от 7 юли 2023 година Народното събрание се произнесе, че Горица Грънчарова-Кожарева остава ръководител на Сметната палата до избирането на нов.

Целият диалог с Горица Грънчарова - във видеото:

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР